Камкординг (Camera + Recording) – це записування аудіовізуального твору під час його публічної демонстрації для будь-яких цілей без дозволу суб’єкта авторського права на такий твір.

01.01.2023 року набрав чинності Закон України «Про авторське право і суміжні права» (№ 2811-IХ), згідно з яким «камкординг – фіксування аудіовізуального твору під час публічного демонстрування аудіовізуального твору в кінотеатрах, інших кіновидовищних закладах особами, які перебувають у тому самому приміщенні, у якому відбувається таке публічне демонстрування, для будь-яких цілей без дозволу суб’єктів авторського права або суб’єктів суміжних прав, об’єкти яких складають аудіовізуальний твір», що вважається злочином, відповідальність за який передбачена ст. 176 Кримінального кодексу України. Крім того, в ч. 2 ст. 53 цього Закону внесені зміни щодо визначення поняття «піратство у сфері авторського права і (або) суміжних прав», яке є  – «відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження піратських примірників творів (у тому числі комп’ютерних програм і баз даних), фонограм, відеограм, незаконне використання програм організації мовлення, камкординг, а також Інтернет-піратство, тобто незаконне використання об’єктів авторського права та/або об’єктів суміжних прав із застосуванням мережі Інтернет.»

 

Камкордер – особа, яка незаконно за допомогою відео- фото записуючих пристроїв, відтворює фільм під час його демонстрації.

Кількість виявлених випадків камкордингу в Україні за останні 5 років:

2018 – 56, 2019 – 37, 2020 – 8, 2021 – 2, 2022 – 0.

Заходи протидії камкордингу:

  • розміщення плакатів, постерів з попередженням про заборону несанкціонованого відео- фото запису, які розміщуються в приміщеннях кінотеатрів;
  • кримінальна відповідальність за скоєння камкордингу;
  • навчання персоналукінотеатрів заходам попередження та діям при виявленні фактів камкордингу;
  • демонстрація антикамкордингового відеоролику та голошення аудіоролику перед початком кіносеансів;
  • використання працівниками кінотеатрів та/або охоронними структурами приладів нічного бачення (ПНБ) та стаціонарних поворотних камер нічного бачення з інфрачервоними прожекторами для виявлення камкордерів під час демонстрації фільмів;
  • використання спеціальних конвертів (пакетів, таке інше)для мобільних телефонів, смартфонів, айфонів, інших гаджетів з можливостями записуючого пристрою, на час показу допрем’єрних кінофільмів
  • впровадження Цільової програми заходів щодо виявлення фактів камкордингу в кінотеатрах, яка спрямована на заохочення виявлення камкордингу;
  • заохочення глядачів в разі виявлення ними порушників, що здійснюють під час сеансу незаконний запис кінофільму.

Приклади взаємодії працівників кінотеатрів з правоохоронними органами у боротьбі з камкордингом:

У серпні 2018 року в одному з кінотеатрів м. Кривого Рогу під час демонстрації кінофільму працівниками кінотеатру та представниками УАПА за допомогою камер нічного бачення з інфрачервоними прожекторами, встановленими в кінозалі, та приладами нічного бачення був зафіксований факт незаконного відтворення цього кінофільму на мобільний телефон одним з глядачів. Поліція, що була викликана, затримала правопорушника. Мобільний телефон був вилучений. Затриманим виявився гр-н Т., 1995 року народження, уродженець та мешканець м. Кривий Ріг. У 2019 року відбулося судове засідання, в ході якого обвинувачуваний повністю визнав свою провину. Своїм вироком суд присудив йому штраф за порушення авторського права.

 

 

 

 

 

У листопаді 2019 року в одному з кінотеатрів м. Києва під час демонстрації кінофільму працівниками кінотеатру за допомогою камер нічного бачення з інфрачервоними прожекторами, встановленими в кінозалі, був зафіксований факт незаконного відтворення цього кінофільму на мобільний телефон одним з глядачів. Була викликана слідчо-оперативна група місцевого Відділу поліції, яка затримала правопорушника, зафіксувала факт незаконного відтворення, встановили його особу. Ним виявився мешканець м. Києва, студент одного з київських вишів. Зі слів працівників кінотеатру затриманий був тією ж самою особою, яка раніше вже здійснювала в цьому самому закладі такі ж самі протиправні дії, але тоді правопорушнику вдалося утекти. Цього ж разу порушник не встиг зникнути. Рішенням суду правопорушника оштрафовано.

 

 

 

 

 

У грудні 2020 року в м. Миколаєві в одному з кінотеатрів був здійснений камкординг. Працівники цього закладу за допомогою стаціонарної камери нічного бачення встановили особу, яка здійснювала ці протиправні дії. Місцевою прокуратурою було зареєстроване кримінальне провадження. Досудове розслідування триває.